3 december 2013
Fotoshoot_Miek1.jpg

De Christelijke Mutualiteit (CM) heeft voor de aansluiting aan haar “Hospitaalplan” de leeftijdsgrens afgeschaft. Dit betekent dat ook 65-plussers die nog geen dergelijke dekking hadden, kunnen aansluiten bij deze hospitalisatieverzekering.

Ook bij de socialistische mutualiteit gaat deze nieuwigheid in vanaf 1 mei. Andere mutualiteiten zijn dit nog aan het onderzoeken maar zullen ongetwijfeld volgen en dit terwijl de meeste privé-verzekeraars een leeftijd van 70 jaar nemen als maximum om een hospitalisatieverzekering te onderschrijven met hoge premies eens de 60 jaar bereikt.

Hiermee laait de rivaliteit tussen de ziekenfondsen en de privé-verzekeraars vermoedelijk weer op. Waar deze laatsten enige tijd geleden steeds ijverden voor eenzelfde “level-playing-field” (o.a. op het vlak van premietaks, solvabiliteit & reserves, levenslange duurtijd), slaan de mutualiteiten als het ware terug met deze daad. De geboden waarborgen van de ziekenfondsen dienen uiteraard in detail te worden nagelezen en vergeleken met polissen “onbeperkte dekking” van sommige privé-verzekeraars liggen deze lager. Daartegenover staat dat het tarief voor een 65-plusser (eveneens) beduidend lager ligt. Maar het feit dat tot op heden een quasi onverzekerbare groep hiermee een uitweg vindt, kan men alleen maar toejuichen.

Als voorstander van een vrije markteconomie, kunnen we dit initiatief alleen maar toejuichen op voorwaarde dat deze beslissing is gebaseerd op een degelijk en duurzaam risico- en financieel beheer. Desalniettemin raden wij aan om in te stappen op een jongere leeftijd teneinde te genieten van betere dekkingen aan lagere premies.